Boodskap vir die week 18 November

Boodskap vir Vandag
Lukas 15:11-32

Lukas 15 is ‘n familieverhaal. Dit is ‘n verhaal wat baie al geinspireer het om liedjies soos Amazing Grace en Genade onbeskryflik groot te skryf en skilderye te verf soos die bekende Rembrandt se The Prodigal Son in 1669 en meer onlangs Sieger Köder se skildery (prent). In die skildery van Sieger Köder sien ons die vreugdevolle omhelsing van ‘n pa en sy jongste kind met die oudste kind wat met opstandigheid om die hoek wegkruip. Kyk na die hande. Die pa se hande wat sag omhels, die jongste wat dankbaar vashou en die oudste se gedraaide woedende hande. Die skildery spreek boekdele oor verhoudings en reaksies. Lukas vertel ‘n verhaal van ‘n vader wat uit liefde reageer en nie vanuit sy ego nie, nie uit trots, woede, hoogmoed of gekrenktheid nie. Sy jongste kind wens eintlik sy pa is dood deur te vra vir sy erfporsie. Die jongste kom terug na die huis nadat hy al sy besittings uitgemors het en die die vader reageer uit liefde. Die vader verneder homself eintlik deur met sy hart op sy mou, sy jongste kind tegemoet te hardloop, nie waardig rustig te stap of te wag nie, nie vanuit sy ego te reageer en homself te handhaaf nie, maar vanuit begrip en opregte liefde, hardloop hy met ‘n hart vol deernis. Die griekse woord wat vertaal word met innig jammer, verwys daarna dat sy ingewande gedraai het, hyt toegelaat dat sy emosies en denke en hart nie deur ego weggesteek word nie, maar ten volle uiting wys in deernis en hy hardloop, omhels en soen sy kind. Die vader oorlaai sy kind met geskenke, klere, skoene en ‘n ring, gasvrye liefde met kos en musiek en goedgunstigheid. Dit is vrye geskenke wat eintlik nog altyd tot beskikking van albei sy kinders was en is. Die vader verduidelik met liefde aan sy oudste kind, alles wat ek het, is ook joune! Die vader weerhou nie sy liefde en deernis en omgee en geskenke van enige van sy geliefde kinders nie en reik selfs uit na die kind wat worstel met moeilike emosies en vir die versoeking val om vanuit sy ego te reageer en kwaad te word. Die oudste kind het geval vir die versoeking van Compare, Compete & Complain. Hy het vir ‘n oomblik sy geliefdheid vergeet. Die vader luister en praat met empatie en deernis en leer hom van liefde en eintlik van die lewe. Die lewe is ‘n geskenk wat aangegryp en gevier moet word en vir ander gegun moet word. Alle goeie gawes moet gedeel word.
Die verhaal wil ons herinner aan ons eie identiteit, wie ons is: Geliefde kinders van God die Vader. Dit is ‘n baie basiese begrip, maar wat ons maklik vergeet of min oordink en omhels, ek is geliefd! Hierdie identiteit van geliefdheid het die vermoë om ‘n mens se oë oop te maak om al God se liefdesgeskenke raak te sien wat God elke dag vir al sy kinders gee, selfs te midde van armoede en rykdom, op berge en in dale, in siekte en gesondheid, in ‘n kort of ‘n lang lewe. Vanuit my geliefdheid kan ek ook werk om my sonde saam met God in die oë te kyk en te groei om minder vanuit my ego op te tree, maar meer vanuit my geliefheid wat ander dan ook met meer liefde, begrip en genade kan behandel.

Ds Karlien van Wyk

Did you like this? Share it:
Volg ons op facebook:

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: The user must be an administrator, editor, or moderator of the page in order to impersonate it. If the page business requires Two Factor Authentication, the user also needs to enable Two Factor Authentication.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 492
Please refer to our Error Message Reference.
2019 Tema & Kalender

NG Kerk Bankbesonderhede
NG Kerk Welgemoed

Absa Bank
Tjekrekening: 340 580 761
Takkode: 630 510
Ons Sosiale Platforms


Welgemoed Safe

Sluit nou aan en maak
Welgemoed veiliger vir almal

Snapscan